SVEČANO OBILJEŽEN STOTI ROĐENDAN DVD BEDEKOVČINA

Središnjoj svečanosti obilježavanja 100 obljetnice DVD -a Bedekovčina  prethodio veličanstven  mimohod .U svečanom prigodnom mimohodu za pamćenje od tvornice TONDACH Bedekovčina gdje je osnovano društvo  do  vatrogasnog doma. U mimohodu je učestvovalo uz limene glazbe Špičkovina i Bedekovčina te Bedekovčanske mažoretkinje   oko 250 vatrogaskinja i vatrogasaca  i četrdesetak vozila iz  39  vatrogasnih društava iz gotovo cijele Hrvatske, na čelu kojih su bili barjaktari.

Uz slavljenike DVD Bedekovčina bili su prijatelji iz  Žrnovnice ,Šolte, Muća, Osijeka Gorji Grad, Nušta,Topuskog,Virja,Šandorovca,Vidovca Varaždinskog, Lakteca, Laduća, Kraljevog Vrha, Kustošije, Vidovca Zagrebačkog, Blaguše, Dragonošca,Gračana,  Konjščina, Krapina , Veliko Trgovišće, Dubrovčan Ravnice , Zlatar, Selnica, Špičkovina, Zabok, Regeneracija Zabok, Zlatar Bistrica, Sveti Križ Začretje, Oroslavje, Pavlovec ,Tugonica Podgrađe, Marija Bistrica, Tuhelj, Donja Stubica i Gornja Stubica,Brestovec Orehovički ,Kebel , Orehovica i Poznanovec.
         Svečanost su uveličali županica Krapinsko zagorske županije Sonja Borovčak, načelnik Općine Rajko Vidiček i predsjednik vijeća Branko Huljak,  predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice načelnik Željko Popović, predstavnik pokrovitelja DUSZ- a  Mladen Vinković pomoćnik glavnog vatrogasnog zappovjednika ,i Dražen Strabić pročelnik područnog ureda Krapina, Željko Šoša županijski vatrogasni zapovjednik zadarske županije, privrednici predstavnici udruga i mještani preko 350 uzvanika.

Nakon otpjevanih himni predsjednik društva Željko Odak pozdravio je sve nazočne.

 U referatu povodom stote obljetnice kojeg je pročitala voditeljica skupa Martina Sinković

istaknuto je da je današnje društvo nastalo udruživanjem Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagorka kojeg su 1912. godine utemeljili Stanko i Milan Režek i DVD Bedekovčina. vatrogasni dom otvoren je 1997 godine, a izgradnjom istog stvoreni su bolji uvjeti za rad društva te se dalje ulagalo u vatrogasnu opremu. tako je 2006. godine u vozni park uloženo oko milion kuna, a 2007 godine u osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca oko 200.000,00 kuna. današnje društvo kao središnje glavni je čimbenik zaštite od požara na području Općine Bedekovčina.

Bilježi se godišnje prosječno oko 20 ak intervencija, a vatrogasci društva su osposobljeni i spremni da u kratkom roku u svakom mjestu s najvećom vještinom obave svoju zadaću. Navedeno je da je veliki broj članova završio visoke stupnjeve osposobljavanja , povećan je broj operativnog mlađeg kadra, a u rad društva uključen je veliki broj djece i mladeži.Koji postižu dobre rezultate na natjecanjima, tako da je mladež prvak države za 2010 godinu, osvajač kupa za 2011 u učesnik male vatrogasne olimpijade.

Predsjednik društva je u kratkom govoru zahvalio svima onima koji su osnovali i vodili društvo tijekom ove stogodišnje povijesti, kao i današnjim vatrogascima  koji su  pomogli da imamo ovakvo društvo.Naveo je da je ponosan što je pripadnik i na čelu udruge u kojoj su posebno požrtvovni i marljivi ljudi, koji na zvuk vatrogasne sirene ili zvonjavu poruke na mobitelu ostavljaju sve, baš sve, i trče u vatrogasni dom, pa na požarište.Sate i sate provodite vježbajući, učeći nove vještine, čisteći vozila i opremu, uređujući svoj dom i okoliš.
nazočnima su se obratili uz čestitke društvu županica Sonja Borovčak ,

predstavnik pokrovitelja Mladen Vinković,

Franjo Habulin kao predstavni VZO Bedekovčina,

Ivica Glas predsjednik VZKZŽ

Željko Šoša Županijski vatrogasni zapovjednik Zadarske županije 

i načelnik HVZ-a Željko Popović.

Podjeljena su i medalje i znamenja koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica koje je podijelio načelnik HVZ-a željko Popović kako slijedi: Društvo je dobilo plaketu Mirka Kolarića .

SPOMENICA ZA 60 godina Aleksandar Kovač

SPOMENICU VATROGASNI VETERAN: Stjepan Žegrec,  Stjepan Videk, Ivan Videk, Franjo Boroš,Petar Mihaljinec,-Alojz Pavetiček, Stjepan Pavetić, Franjo Špiranec, Stjepan Jadan, Alojz Mirt,Milan Sever, Stjepan Habljak, Josip Komorčec


ZLATNU VATROGASNU MEDALJU:  Stjepan Špiranec,Krešimir Pavetiček, Ivan Kovač,-Janko Buzjak

 ZLATNU VATROGASNU PLAMENICU: Josip Horvat i  Željko Odak

Uz ove medalje na koncertu povodom 100 obljetnice podijelčjene su medalje i plamenice , te spomenice kako slijedi:
  VATROGASNU SPOMENICU ZA 10 GODINA  - Andrija Gorički

 

BRONČANU VATROGASNU MEDALJU: Ivan Videk,Maja Videk,Petra Hanžek,-Željka Hanžek, Matija Rafaj,Nenad Skozrit
Marko Mikulec, Nikola Pavetić

BRONČANU VATROGASNU PLAMENICU: Božena Horvat, Danijel Špiranec, Denis Novosel,Ivana Sinković, Nataša Sinković, Stjepan Habljak,Božidar Kovač, Dragutin Sinković,Tihomir Skozrit i Martina Sinković.

Iste im je uz čestitke dodijelio predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Bedekovčina Željko Odak.

VATROGASNU SPOMENICU ZA 30 GODINA AKTIVNOSTI:-Zlatko Mirt

VATROGASNU SPOMENICU ZA 40 GODINA AKTIVNOSTI:- Josip Komorčec I  Alojz Mirt

SREBRNU VATROGASNU MEDALJU:  Krešo Horvat

SREBRNU VATROGASNU PLAMENICU: Ivan Odak, Zlatko Mirt, Tihomir Granc,Jadranko Horvat, Tomislav Novosel
 Andrija Gorički, Tomislav Ferdelja

Nakon svečanog dijela goste je u dvorani

i pod šatorom

zabavljao bend fakini ,a u pauzi su podjeljene zahvalnice svim društvima i sponzorima.

Tekst Željko Odak

Slike : Stjepan Vidiček

 

ANKETA

....................
BROJAČ POSJETA
Sveukupno posjeta:23487
Posjeta danas:0
Posjeta jučer:3